Gedragstherapie voor katten

Hulp bij probleemgedrag van je kat

Gedragstherapie kat

Als gediplomeerd gedragstherapeut voor katten (Tinley) geef ik graag deskundig advies over het (probleem) gedrag van je kat. Plast de kat naast de bak, krabt de kat aan de meubels, agressieve kat? Heeft de dierenarts geen afwijkingen gevonden? Zie je door de bomen het bos niet meer door de tegenstrijdige adviezen van familie en kennissen? 

Tob niet langer en neem gratis en vrijblijvend contact met mij op voor de gedragstherapie van je kat die bij jou past.



Ik heb hulp nodig

Knappe analyse

"Sommige adviezen zijn heel goed uit te voeren in de praktijk, andere wat minder. Over de diagnosestelling ben ik zeer goed te spreken, ontzettend knap dat het probleemgedrag van de katten zo goed en zo grondig is geanalyseerd. Prettig ook dat we een camera met sensor mochten lenen, dat bracht meer duidelijkheid over onzekere of onbekende situaties."

Cora

Katten vechten minder

"Wij hebben al 8 jaar een lieve poes. En 2 jaar geleden is daar een kitten bijgekomen. De jongste begon de oudere aan te vallen. Hij dook er echt op, ze vochten en bliezen en soms was ik gewoon bang dat ik er 's morgens eentje niet meer levend vond. Omdat ik beide katten graag wil houden heb ik hulp gezocht bij Ada. Hierdoor is de situatie een stuk verbeterd. Er zijn nog wel eens ruzies maar veel minder vaak en vooral ook minder heftig. Ik ben blij met het resultaat en vond het mailcontact over en weer erg prettig."

Marloes

Kittens in druk gezin

Beste Ada,
"Hartelijk dank voor uw snelle, genuanceerde en duidelijke advies."
Febe

Ineens ruzie!

"Bikkel de kater van 8 jaar en Donna de poes van 3 jaar wonen bij mij in het appartement.

Onlangs heb ik even in de tuin met Bikkel aan een tuigje een rondje gemaakt. Donna houdt hier niet van en vandaar dat ik Bikkel alleen mee nam. Toen ik binnen kwam met Bikkel werd Donna heel boos en agressief. Ze sloeg Bikkel letterlijk de huis uit. Ze konden geen seconde meer samen zijn. Aangezien de snuitjes belangrijk zijn voor mij heb ik van alles geprobeerd. Uiteindelijk ben ik bij Ada terecht gekomen en heb hier contact mee gezocht via Google. Stap voor stap hebben wij mail contact gehad en met veel geduld en enorm veel hulp is het na een periode van 2 a 3 weken weer helemaal goed gekomen. "

Wendy.

Donna en Bikkel

Wat doet een gedragstherapeut voor de kat?

Een gedragstherapeut voor katten is een relatief nieuw en vooral onbekend beroep.
Uw kat hoeft niet op de divan plaats te nemen om zijn tegenslagen vanaf zijn vroegste jeugd met de therapeut te delen! 
Ook gaat de therapeut niet mediteren om contact te maken met uw kat. 

Gelukkig zijn er wetenschappelijk onderbouwde methoden om te analyseren waarom de kat het ongewenste gedrag vertoont en hoe dat gestopt kan worden. Dit is nog niet zo eenvoudig. De opleiding tot kattengedragstherapeut is een 3 jarige HBO opleiding met een wetenschappelijk onderzoek naar een aspect van kattengedrag als afstudeeropdracht. Het ongewenste gedrag van de kat is dan ook niet eenvoudig met een tabletje op te lossen, helaas. De kattengedragstherapeut zal precies willen weten hoe het ongewenste gedrag eruit ziet en wanneer het optreed. Een filmpje van het gedrag is ideaal.

Een kattengedragstherapeut 
  • neemt het welzijn en gezondheid van het dier als uitgangspunt bij het behandelplan,
  • stelt bij elk gedragsconsult een objectieve diagnose aan de hand van prikkels en motivatie,
  • houdt bij het opstellen van het behandelplan rekening met de omstandigheden en mogelijkheden van de cliënt en de gezinsleden.
Het kost tijd en inzet om gedrag te veranderen. Zowel voor mij als voor jou!
 
Gedragstherapie kat bij probleemgedrag
Soms kan het gedrag van katten in huis een probleem vormen.
Voorbeelden hiervan zijn:
  • kat plast in huis,
  • sproeien
  • naast de bak poepen,
  • katten vechten samen,
  • agressie tegen mensen of andere dieren,
  • angstige kat,
  • nachtelijk miauwen,
  • aandacht vragend gedrag,
  • overmatig wassen,
  • het eten van niet-eetbare voorwerpen,
  • vernielzuchtig gedrag.
We spreken dan van probleemgedrag, wat vaak voor de kat weliswaar natuurlijk gedrag is, maar door de eigenaar als ongewenst wordt beschouwd. In een aantal gevallen is het met kleine aanpassingen in bijvoorbeeld de huisvesting of andere kattenbakroutines snel opgelost, maar het kan ook heel lastig zijn om de oorzaak van het gedrag te achterhalen. In dat soort gevallen is het verstandig om een deskundige in te schakelen.

Werkwijze gedragstherapie kat

Het probleemgedrag is niet jouw schuld!
Een combinatie van complexe factoren veroorzaakt het gedrag van je kat.

Ik zoek samen met jou naar de meest werkbare oplossing voor jouw situatie
en begeleid je daarbij stap voor stap.
Standaard volgt minimaal één follow up bezoek!
 
Dit is wat ik doe:
Luisteren!
Een diagnose stellen en vreemd of raadselachtig gedrag uitleggen.
Een behandelplan opstellen, mondelinge en schriftelijke toelichting en, indien van toepassing, ter plekke samen met jou oefenen van technieken.
Zo nodig de technieken aanpassen.
Follow-up via mails en bezoek ter begeleiding van je vooruitgang en evaluatie.
De door een gediplomeerde gedragstherapeut verstrekte informatie is gebaseerd op wetenschappelijke principes van dierlijk gedrag, niet alleen op persoonlijke ervaring en advies.
 
Veel van de informatie in de populaire media is samengesteld uit "pop-psychologie" verklaringen van dierlijke gedrag die niet kloppen.
Wist u bijvoorbeeld dat het een slecht idee is om een kat te straffen?
Werken met je dierenarts
Nadat je dierenarts heeft vastgesteld dat het probleemgedrag van uw kat niet veroorzaakt wordt door een medisch probleem, blijf ik toch met hem of haar samenwerken. Ik vind het belangrijk dat de arts op de hoogte blijft van de bevindingen en in sommige gevallen kan adviseren bij ondersteuning met medicijnen tijdens de gedragstherapie.

Stappenplan

1. Eerst naar de dierenarts! 
Bij veranderingen in gedrag of gedragsproblemen kan er sprake zijn van onderliggende medische aandoeningen. Dit moet eerst beoordeeld worden door de dierenarts voordat met gedragstherapie begonnen kan worden. Soms is er sprake van een combinatie van een medisch probleem en een (mogelijk daaruit voortvloeiend) gedragsprobleem.
Bij plassen buiten de kattenbak en bij sproeien is het altijd noodzakelijk dat de dierenarts de urine van de kat onderzoekt.
Hoe gaat dat? Een urineonderzoek? Klik op de knop voor meer informatie.
Urine onderzoek bij de kat
Heeft de dierenarts geen afwijkingen gevonden of zijn de problemen door de behandeling niet verholpen? Zie je door de bomen het bos niet meer door tegenstrijdige adviezen?

2. Tob niet langer en neem contact met me op. 
Elke kat is een uniek dier met een eigen achtergrond en karakter. Ook elke eigenaar en elke situatie is uniek. Standaard adviezen helpen dan ook meestal niet!
3. Je ontvangt van mij per mail een vragenlijst die je ingevuld weer terugstuurt zodat ik alvast wat achtergrond informatie heb en me voor kan bereiden. Een filmpje van het probleemgedrag is ook heel nuttig.
4. We maken een afspraak voor een consult bij jou thuis op een moment dat het jou uitkomt. Ik stel en beantwoord aanvullende vragen en observeer je kat(ten) in de eigen omgeving. Het consult duurt ongeveer 1,5 a 2 uur.
5. Je ontvangt mondeling en schriftelijk een gedragsanalyse, diagnose en persoonlijk behandelplan. Ook je dierenarts wordt hierin betrokken.
6. Standaard wordt er in onderling overleg een follow up afspraak gemaakt bij jou thuis. De termijn waarop dit plaatsvindt is afhankelijk van de situatie en varieert van 2 weken tot 2 maanden. Tussentijds en nadien is er tot 3 maanden na het eerste bezoek nog begeleiding en contact over de voortgang zodat de adviezen zo nodig bijgesteld kunnen worden.

Tarief gedragstherapie kat

Neem eerst geheel gratis en vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken voor jouw persoonlijke situatie.


Tarief Consult aan huis

Het complete traject kost 175 euro 

(exclusief reiskosten a 28 cent vanaf Zevenaar)


De aanvullende therapie verzekering van Reaaldierenzorg vergoedt (deels) mijn gedragstherapie mits u een schriftelijke verwijzing van de dierenarts heeft.


Het complete traject omvat:


  • Voorbereiding aan de hand van de ingestuurde vragenlijst en evt. filmpje(s).
  • Consult van 1,5 a 2 uur bij jou thuis
  • Schriftelijk verslag van de gedragsanalyse, diagnose en persoonlijk behandelplan met mondelinge toelichting en zo nodig oefenen van technieken
  • Begeleiding tot 3 maanden na het consult
  • Follow-up afspraak via telefoon of zoom.



Tarief volledig online consult

Het complete online traject kost €175 euro.


Het complete online traject omvat:


  • Voorbereiding aan de hand van de ingestuurde vragenlijst en evt. filmpje(s).
  • Online consult van 1,5 a 2 uur via videobellen. Je ontvangt hiervoor een link
  • Schriftelijk verslag van de gedragsanalyse, diagnose en persoonlijk behandelplan met mondelinge toelichting en
          zo nodig oefenen van technieken
  • Begeleiding tot 3 maanden na het consult
  • Follow-up afspraak via telefoon of videobellen.



Kort telefonisch consult

Bij kleinere problemen of vragen kunnen we samen kiezen voor een telefonisch/zoom consult.

Dit kost € 30,= voor een half uur.

We maken hiervoor een afspraak en je ontvangt een factuur die vooraf betaalt dient te worden.

Je ontvangt geen schriftelijk verslag en geen verdere begeleiding.


Algemene voorwaarden zijn van toepassing.  



Landkaart met cirkel rond Arnhem-Zevenaar-Doetinchem

Aanvraag Gedragsconsult

Share by: