Blog Post

Gastblog - De no. 1 vachtverwoester, de FURminator!

Ada van der Molen • apr. 02, 2021
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk

Gastblog door Wendy Govers-van Thiel van Cats Only

De rui is weer in volle gang, trek je FURminator maar weer uit de kast! Of toch liever niet? Met de handen letterlijk in het haar gaat de kattenbezitter naar de dierenwinkel, of vooruit gaat online, op zoek naar de perfecte tool om zoveel mogelijk haar te verwijderen.

Al googelend en wel lees je dit: ‘Heb jij ook zo’n last van kattenharen? Gebruik dan de FURminator bij jouw kat! Deze innovatieve borstel pakt de loszittende haren in de vacht aan, zonder de rest van de vacht of de huid te beschadigen. Hierdoor heb jij minder last van haren op de bank, of op je kleding.’ Klinkt ideaal toch?


Uit de reacties op diverse online fora blijkt dat de FURminator minder goed is dan de maker beweert. Hier een greep uit de diverse reacties.

’Een vriendin van me had er ook eentje gekocht voor haar Labrador. En toen ik de hond goed bekeek zat ie onder de schaafwondjes en had hij een flink rode huid, dus ga niet te hard over de rug.’ Stel je voor dat deze borstel - die eigenlijk een scheerkop op een handvat is - dit al voor elkaar krijgt met een hondenhuid. Hoe zal het dunne kattenvelletje het dan wel niet te verduren krijgen? Als reactie op voorgaande review vond ik deze: ‘Over de rug heb je inderdaad goed gelijk, daarom doe ik mijn kat ook eens per twee weken. Maar ik doe stukje voor stukje, zodat niet gelijk het hele lichaam te doen krijgt.’ Deze katteneigenaar beschadigt dus de huid, maar als die iedere dag een ander stukje beschadigt zou het niet erg zijn?!Dat blijkt ook maar weer als je deze reactie leest: ‘Oh ja, en niet te lang op één plek kammen ermee. Vriendlief deed dat laatst bij onze htk, en nu heeft ze achter op haar rug geen haar meer.’

paarse FURminator

“Eens per week stevig doorkammen kan een permanente rui veroorzaken”

Vervolgens was er ook deze erg aannemelijke reactie te lezen: ‘Kammen met de FURminator doe ik één keer per week, maar dan ben ik ook gelijk een half uur bezig!’ Erg aannemelijk is hij omdat regelmatig kammen - en daar valt één keer per week wel onder, zeker met dergelijk scherp gereedschap – een permanente rui creëert. Juist door het vele kammen zul je dit ook moeten blijven herhalen. Mijn eigen Maine Coon Google en Noorse Boskat Jenny kam ik nooit en zij ruien dus ook maar een keer per jaar waardoor wekelijks borstelen helemaal niet nodig is. En dan al helemaal geen half uur aan een stuk.

Mijn mening wordt tevens gedeeld door een (ex)trimster die in 2010 deze reactie al plaatste: ‘Toen ik mijn trimsalon nog had waren die dingen nog niet uitgevonden. Sterre verhaart maar twee keer per jaar. Voor de rest verliest ze werkelijk geen haar. Ik kam haar nooit.’


“Een vette huid en plukkerige vacht kunnen ontstaan door beschadiging”

Verder wil ik nog even aandacht besteden aan deze zin die ik tegenkwam in een review van een dierendokter: ‘Mijn kat krijgt van deze kam een wat plukkerige vette vacht en ze vindt het kammen niet per se gaaf, maar tegelijkertijd help ik haar enorm van haar overtollig haar af.’ Uit deze zin wil ik graag het stukje plukkerige vette vacht aanhalen. Beide zaken worden veroorzaakt doordat vacht (plukkerig) en huid (vette) beschadigd worden. Door het (te vroeg) uittrekken van nog net niet losse haren raken de talgklieren namelijk van slag waardoor er een zweterige vette plek ontstaat. Deze overgebleven haren op deze plekken zullen vlug weer gaan klitten, want zoals bekend klit vet haar sneller dan schoon haar.

Ook las ik dit berichtje nog over het FURminator gebruik bij langharen, waarvan mijn nekharen ineens stijl omhoog gingen staan: ‘Je moet bij de langhaar wel oppassen met klitten. Als je daar inhangt met die kam (en dan doortrekt) dan kan het flink pijn doen.’ Ik moest meteen weer denken aan een verhaal aan de start van mijn kattentrimcarrière. Een klant liet mij trots zien hoe goed haar gloednieuwe, superdure maar geweldige FURminator werkte. Ze haakte de mesjes onder een klit, draaide hem rond, en trok met een ruk de klit uit de vacht. Waarop ik, bleu als ik was, nog voorzichtig zei: ‘Dit vindt hij vast niet vaak goed?’ Nee, dat klopt zei ze. Ik kan iedere dag één klit doen. Zucht….. Gek he, als je met een ruk een pluk haar uittrekt?!?


“Spinnen is een emotie, en die kan dus ook negatief zijn”

Wat de FURminator doet voor de huid en vacht is inmiddels wel duidelijk, maar wat vindt je kat ervan? Dat blijkt wel uit de volgende reactie: ‘Katten genieten er ook echt van, die van mij gaat tenminste hard snorren, erg gezellig.’ Dit klinkt prima toch? Maar wist je dat spinnen (of snorren) niet per se betekent dat de kat het fijn vindt, spinnen is een emotie die dus ook negatief kan zijn. 

De volgende kat is echter wat duidelijker in zijn uitingen: ‘Mijn kat vindt kammen met zo’n plastic vlooienkammetje heerlijk, maar die FURminator moet ze echt niet, dan moet ze in de houdgreep.’ Overigens wil ik hierbij niet pleiten voor een vlooienkammetje. Kammen met tanden dicht bij elkaar trekken veel haar uit en kunnen ook meer (huid en vacht) beschadigen dan je lief is.


Wat dan wel?

Een metalen kam, kleine zachte slickerborstel en microvezeldoekje is alles wat je nodig hebt! Aan te schaffen tijdens een trimbehandeling of via de website van CatsOnly.





Even voorstellen

De auteur, Wendy Govers-van Thiel, is eigenaar van Cats Only Kattenhotel & Katsalon in Gemert.

Zij is gediplomeerd dierverzorgster, gespecialiseerd kattentrimster en geeft onder de naam van Cats Class workshops & opleidingen voor kattentrimmers (in wording) . En natuurlijk kattengek!

Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

28 aug., 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 dec., 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 04 sep., 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei, 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 01 nov., 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 apr., 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 01 apr., 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 09 mrt., 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
Help mijn kat poept buiten de bak
door Ada van der Molen 21 feb., 2021
Een kat die naast de bak poept kan de eigenaren tot wanhoop drijven. De kat beseft echter niet dat hij iets fout doet. Het is natuurlijk gedrag, alleen op een voor ons onacceptabele plaats. Een kat hiervoor straffen werkt dan ook niet en werkt zelfs averechts. Wat kan je dan wel doen? Lees snel verder!
Fear free programma
door Ada van der Molen 05 feb., 2021
Het Fear Free Groomer Certification Program leert trimmers om te werken volgens concepten die angst vermijden en er voor te zorgen dat de trimervaring zo leuk mogelijk wordt voor elke kat, elke keer weer. De cursus maakt gebruik van video’s waarin onder andere stap-voor-stap getoond wordt hoe een dier leert om de trimtafel, nagelknippers, tondeuses, de badkuip en ook de trimster zelf leuk te vinden.
nog meer informatie
Share by: