Blog Post

Verslag Kattencampus 2022

Ada van der Molen • mei 26, 2022

Feit of fictie?

dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart presenteren zich aan deelnemers kattencampus

Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek.

Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.



Ontvangst op Landgoed Zonheuvel met goodybag

ingang landgoed Zonheuvel

Op zondagochtend 22 mei lag Landgoed Zonheuvel er prachtig bij in het vroege zonlicht. Om 9 uur meldden de eerste deelnemers zich al. Ze werden buiten opgewacht door Ada en persoonlijk begeleid naar de congreszaal op de eerste verdieping. Daar werden ze warm onthaald door Ton die hen een mooie goodybag uitreikte. Uiteraard volgden onder het genot van koffie, thee, limonade en koek vele innige omhelzingen nu dat het eindelijk weer mocht.

tas met opschrift De kattencampus voor kat-professionals ik was erbij met sponsorinhoud Renske Organimal VoerVoorKatten Proefdiervrij etc

Goed wetenschappelijk onderzoek

Om 10 uur openden Esther en Marsha met een quiz. Tien krantenkoppen die de bespreking van een onderzoek aankondigden diende als quizvraag. Klopt dit? Door een rood of groen kaartje omhoog te houden maakten de aanwezigen hun mening kenbaar. Het juiste antwoord volgde pas aan het eind van de dag. Het doel van de dag was namelijk om deelnemers te leren hoe ze zelf feit van fictie kunnen onderscheiden. Dit werd uitvoerig behandeld in het ochtendprogramma.

Om feit van fictie te kunnen onderscheiden moet je zelf het wetenschappelijke onderzoek lezen waarover het artikel schrijft. Dat is best een pittige opgave. Allereerst moet je het zien te vinden, en wil je weten wie het onderzoek heeft gedaan. Je begint te lezen en komt Engelstalige vaktermen tegen zoals: Hypothese, steekproef, significantieniveau (de alfa), betrouwbaarheid, tabellen en grafieken. Esther legde heel duidelijk uit wat het allemaal is en waar je op moet letten.



Onderzoek analyseren

Na een korte koffiepauze nam Marsha het over. Ze leidde ons stap voor stap door een wetenschappelijk onderzoek over de voerfrequentie voor katten. Het bleek geschreven te zijn door meerdere experts van kattenvoer. Zelfs een expert van humane voeding had eraan meegewerkt. Ze hadden echter niemand benaderd met verstand van kattengedrag en dat is jammer. Tijdens het onderzoek werd de voerfrequentie steeds na 3 weken gewijzigd. Katten houden van vaste routines dus de wisseling op zich is al erg verwarrend voor de katten. Daarnaast heeft het allerlei lichamelijke en gedragsmatige effecten. Een kattengedragsdeskundige had hiervoor kunnen waarschuwen. Voor het welzijn van de kat zijn meerdere maaltijden per dag het beste.

krantenkop versus onderzoekskop

Lunch en bijpraten

Met deze wijze lessen in het achterhoofd was het tijd om zelf te gaan lunchen. Er stond een heerlijk buffet voor ons klaar en het mooie weer nodigde uit voor een wandelingetje in de prachtige omgeving. Door de ruime pauze was er volop gelegenheid tot bijpraten en het leggen van nieuwe contacten.

Helaas zijn de posterpresentaties uiteindelijk niet doorgegaan wegens conflicten in de agenda’s van de presentatoren. Je kan de onderwerpen hier alsnog bekijken.

vier kat-professionals rusten uit in het zonnetje op een bankje in het bos-kastencampus 2022

Antwoorden op de hypotheses van de quiz

Het middagprogramma stond geheel in het teken van het uitpluizen van de onderzoeken behorende bij de quiz vragen. Op sommige vragen bleek geen duidelijk “feit” of “fictie” geplakt te kunnen worden omdat het onderzoek daar helemaal niet naar gekeken had! Zo werd een losse quote van een onderzoeker als krantenkop gebruikt omdat die de aandacht trok.

Dat wetenschap en praktijk elkaar nodig hebben bleek ook bij hypothese: “Als een kat haarballen braakt is hij ziek”. De conclusie op basis van onderzoek is: Regelmatig overgeven van haarballen kan duiden op afwijkingen aan het maag-darm kanaal en/of kanker”.  De aanwezige veterinaire experts vonden dit toch wat te stellig geformuleerd zodat op bij deze hypothese beide antwoorden goed werden gerekend.

Quiz met tien hypotheses-feit of fictie-kastencampus 2022
lezing dr Marsha Reijgwart kattencampus 2022

Verder met wetenschap en praktijk

Tot slot had Ada nog een vraag aan Marsha en Esther: “We hebben geleerd dat wetenschap en praktijk elkaar nodig hebben. Zouden we daar iets mee kunnen nu dat we hier als wetenschappers en mensen uit de praktijk bij elkaar zijn?” Marsha had daar wel een idee over: We zouden vaker bij elkaar kunnen komen om samen onderzoeken te analyseren. Dat voorstel vond grote bijval dus waarschijnlijk wordt het onderzoek naar “feit” of “fictie” verder voortgezet. Een mooiere afsluiting kon Ada zich niet wensen. 

Dank!

Uiteraard werden de spreeksters hartelijk bedankt voor hun tijd, inzet en duidelijke presentatie en ontvingen ze een functionele, duurzame attentie die vast van pas komt bij verder onderzoek.

Ook een hartelijk dankwoord voor de sponsoren van de goodybag: Renske Natuurlijke diervoedingOrganimalVoer Voor KattenKattentrimkeurmerkLICGProefdiervrij en Wilhelmina pepermunt.

Ada overhandigt dr Marsha Reijgwart en dr Esther Bouma een presentje als dank voor presentaties kattencampus 2022
dr. Esther Bouma - Ada van der Molen - dr Marsha Reijgwart na kattencampus 2022
kaft en enkele blz hand-out kattencampus 2022

Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

28 aug., 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 dec., 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 04 sep., 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 01 nov., 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 apr., 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 02 apr., 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 01 apr., 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 09 mrt., 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
Help mijn kat poept buiten de bak
door Ada van der Molen 21 feb., 2021
Een kat die naast de bak poept kan de eigenaren tot wanhoop drijven. De kat beseft echter niet dat hij iets fout doet. Het is natuurlijk gedrag, alleen op een voor ons onacceptabele plaats. Een kat hiervoor straffen werkt dan ook niet en werkt zelfs averechts. Wat kan je dan wel doen? Lees snel verder!
Fear free programma
door Ada van der Molen 05 feb., 2021
Het Fear Free Groomer Certification Program leert trimmers om te werken volgens concepten die angst vermijden en er voor te zorgen dat de trimervaring zo leuk mogelijk wordt voor elke kat, elke keer weer. De cursus maakt gebruik van video’s waarin onder andere stap-voor-stap getoond wordt hoe een dier leert om de trimtafel, nagelknippers, tondeuses, de badkuip en ook de trimster zelf leuk te vinden.
nog meer informatie
Share by: