Blog Post

Wat is het beste mandje voor mijn kat?

Ada van der Molen • mrt. 09, 2021
Kat in mandje met doeken

Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?

Vorm

Katten liggen vaak min of meer opgerold. Ze liggen graag met hun rug tegen een opstaande rand. Dat geeft ze een gevoel van veiligheid. Katten horen twee type rustplekken te hebben: Eén op de grond die aan drie kanten dicht is en één op een hoge plek. 

Als er meerdere katten in huis zijn moeten ze de mogelijkheid hebben om zich uit het zicht van de andere katten terug te trekken. Beschutte plekjes kunnen ook dienstdoen als schuilplaats. Een kartonnen doos op zijn zijkant is vaak al geschikt. Een andere tip is om het reismandje van je kat in de huiskamer te zetten. Dan kan hij er ook meteen aan wennen voor als hij naar de dierenarts moet.

kat in rieten mandje

Locatie

Elke kamer waar de kat vaak komt zou een geschikte verstopplek en een uitkijkpunt moeten hebben. Het kunnen kiezen uit meerdere slaapplekjes is erg belangrijk voor een kat. Let erop dat ook oudere katten deze makkelijk moeten kunnen bereiken. Zorg voor rustige plekjes, dus niet naast lawaaierige apparaten. Als een mandje lange tijd niet gebruikt wordt, zet het dan eens op een andere plek.

Materiaal

Uit onderzoek blijkt dat katten de voorkeur geven aan polyester-fleece, (golf)karton en natuurvezels zoals jute en biezen stoelzittingen. 

Polyester-fleece heeft echter een aantal nadelen waardoor je beter voor Sherpa, (organic) katoen fleece, kunt kiezen. Mijn ervaring is dat katten dit minstens net zo fijn vinden.

Polyester-fleece verliest tijdens het wassen namelijk grote hoeveelheden microplastics. Gemeentelijke afvalwatersystemen lozen vaak in rivieren en oceanen. PET is niet biologisch afbreekbaar en de verspreide microplastics worden opgenomen door al wat in zee leeft waardoor het terechtkomt in de voedselketen. Bovendien spelen microplastics een rol in het ontstaan van antibioticaresistentie. En ook belangrijk: polyester fleece zorgt voor een statische vacht waardoor je sneller last hebt van klitten. 


Senioren, katten ouder dan 10 jaar, kunnen minder spierweefsel hebben of last hebben van orthopedische problemen. Een zachte, warme ondergrond is dan extra belangrijk. 

kat op kussen met lapje katoen fleece

Doen!

Kijk nog eens kritisch naar de slaap- en verstopplekjes van je kat(ten). Hebben ze genoeg keuze? Kunnen ze uit het zicht van elkaar rusten? Is het warm, zacht en comfortabel? Heb je dekens van polyester fleece? Gooi ze niet weg maar maak er een zacht plekje van en doe er een doek van katoen fleece overheen.



Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

28 aug., 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 dec., 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 04 sep., 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei, 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 01 nov., 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 apr., 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 02 apr., 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 01 apr., 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
Help mijn kat poept buiten de bak
door Ada van der Molen 21 feb., 2021
Een kat die naast de bak poept kan de eigenaren tot wanhoop drijven. De kat beseft echter niet dat hij iets fout doet. Het is natuurlijk gedrag, alleen op een voor ons onacceptabele plaats. Een kat hiervoor straffen werkt dan ook niet en werkt zelfs averechts. Wat kan je dan wel doen? Lees snel verder!
Fear free programma
door Ada van der Molen 05 feb., 2021
Het Fear Free Groomer Certification Program leert trimmers om te werken volgens concepten die angst vermijden en er voor te zorgen dat de trimervaring zo leuk mogelijk wordt voor elke kat, elke keer weer. De cursus maakt gebruik van video’s waarin onder andere stap-voor-stap getoond wordt hoe een dier leert om de trimtafel, nagelknippers, tondeuses, de badkuip en ook de trimster zelf leuk te vinden.
nog meer informatie
Share by: