Blog Post

Do’s en Dont’s bij de voorjaarsrui van je kat

Ada van der Molen • mrt. 01, 2020
voorkom klitten en vilt bij je kat

De voorjaarsrui

De dagen worden weer langer en het zonnetje schijnt vaker. Het voorjaarslicht zet de hypofyse (een klier in het kopje van je kat) aan tot het maken van groeihormoon. Hierdoor worden nieuwe (wol) haren gemaakt in het haarzakje en vallen de oude haren uit. De oude haren komen hierdoor los in de vacht te hangen en belanden vervolgens op je meubels en kleding. De voorjaarsrui is begonnen!

Help! Mijn kat heeft ineens klitten!

De oude wolhaartjes zijn beschadigd en ruw aan de buitenkant. Het lijkt wel prikkeldraad. Daardoor haken ze makkelijker in andere oude haartjes en vormen zo een klit. In deze tijd van het jaar (februari/maart) kan dat ineens snel gaan en als je niet oplet klonteren de klitten ook nog samen tot vilt. Viltplakken zijn heel pijnlijk doordat de huid als het ware omhoog getrokken wordt, de klit in. Elke beweging doet dan pijn!

Do! Voorkom klitten en viltplakken

 

Dit kan je doen om deze ellende bij je kat te voorkomen:

 
 

  • Controleer dagelijks de vacht vanje (half)langhaar kat op klitjes. Als je kat niet zo aanhankelijk is voel dan kort meerdere keren per dag even een ander stukje van je kat. Bijvoorbeeld tijdens het eten geven. Met name de oksels en de liezen zijn gevaren-zones.
  • Verwijder kleine klitjes door ze meteen tussen je vingers uit te pluizen.
  • Is de klit al te groot om met jevingers uit te pluizen? Gebruik dan een paar tandjes van een metalen combikam maar doe dit niet tijdens het eten.
  • Een kortharige en(half)langharige kat kan je helpen door je kat eens per week te aaien met een vochtig microvezel washandje. De losse haren blijven aan het doekje hangen en je kat hoeft ze niet op te likken. Hierdoor heeft hij ook minder last vanhaarballen.
  • In plaats van een microvezel washandje kan je ook een klein slickerborsteltje gebruiken. Let er echter opdat je daarmee niet stevig gaat borstelen maar slechts in korte haaltjes heel lichtjes over de vacht gaat. Kies voor een klein borsteltje met een houten handvat (kunststof maakt haren statisch en geeft meer kans op klitten).
  • Voer extra eiwitten. Nieuwe haartjes maken kost veel eiwitten. Het is natuurlijk altijd belangrijk om je kat goed te voeren maar nu helemaal! Eiwitten vind je vooral in natvoer met veel vlees.
  • Zijn er toch klitten ontstaan die je er zelf niet meer uit krijgt? Of misschien zelfs al vilt? Wacht dan niet langer en schakel een kattentrimster in.
  • Een droge vacht vormt eerder klitten. Plaats dus een luchtbevochtiger of gebruik pipetjes tegen een droge vacht.
  • Veel haarballen? Geef een haarbal ondersteunend middel.

 

Don't!

 

  • Gebruik geen rubberen of plastic materialen voor de vachtverzorging van je kat. Ze maken de vacht statisch waardoor je meer kans op klitten hebt.
  • Fleece dekentjes zijn ook gemaakt van kunststof en zorgen dus ook voor een statische vacht! Katoen fleece is wel goed.
  • Ga niet extra kammen! Je haalt dan ook de gezonde wolharen weg. Die waren super belangrijk bij de verdeling van talg. En talg is belangrijk want het voorkomt “prikkeldraadhaar”. De haren die terugkomen zijn bovendien “litteken haar” doordat de haarknop beschadigt is. Dit valt makkelijker uit en raakt eerder in de klit.
  • Verwijder geen (grote) klitten als je kat eet of slaapt. Je kat moet veilig kunnen eten en slapen.

 

Tot slot

Kom je er met deze tips niet uit? Tob niet langer en neem contact met me op!

Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

28 aug., 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 dec., 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 04 sep., 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei, 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 01 nov., 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 apr., 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 02 apr., 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 01 apr., 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 09 mrt., 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
Help mijn kat poept buiten de bak
door Ada van der Molen 21 feb., 2021
Een kat die naast de bak poept kan de eigenaren tot wanhoop drijven. De kat beseft echter niet dat hij iets fout doet. Het is natuurlijk gedrag, alleen op een voor ons onacceptabele plaats. Een kat hiervoor straffen werkt dan ook niet en werkt zelfs averechts. Wat kan je dan wel doen? Lees snel verder!
nog meer informatie
Share by: