Blog Post

Gastblog - Hoe introduceer ik mijn kat bij mijn hond?

aug. 28, 2023
Hond en kat samen

Gastblog door Ella Sprengeman van DogWooff

Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar, laten we eerlijk zijn, hoe vaak heb je op social media niet die schattige video's gezien waar een kat knuffelt met een hond? Of die momenten dat ze samen in het zonnetje liggen te slapen? Het is duidelijk dat het niet altijd water en vuur is tussen deze twee.


Maar als je al een hond hebt en overweegt om er een kat bij te nemen (of andersom), kan het idee van zo'n harmonieuze co-existentie toch wat intimiderend zijn. Er zijn zoveel vragen en zorgen: Zal mijn hond de kat als prooi zien? Hoe introduceer ik ze op een manier die voor beiden prettig is? Is mijn huis wel groot genoeg voor ze allebei?


Voordat je je zorgen maakt over alle "wat als" scenario's, laten we even een stap terug doen en het hele plaatje bekijken. Ja, honden en katten hebben verschillende persoonlijkheden en behoeften. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven. Dus, voor iedereen die droomt van een huishouden met een gelukkige hond en kat, laten we de feiten van de fictie scheiden en ontdekken hoe je dit het beste kunt aanpakken!


Waar je rekening mee moet houden voordat je begint


Het kennen van je dieren is de eerste en meest cruciale stap om ervoor te zorgen dat je huis harmonieus blijft met de nieuwe toevoeging. Door hun temperament en behoeften te begrijpen, kun je beter anticiperen op hoe ze op elkaar zullen reageren. Dus voordat je die schattige kitten adopteert, neem de tijd om je huidige harige vriend écht te kennen. Het kan je veel kopzorgen besparen!


Honden met een jachtinstinct


Laten we het meteen over de olifant in de kamer hebben - of beter gezegd, de hond in de kamer die zich gedraagt als een jager. Als je hond in het verleden al eens een willekeurige prooi heeft gevangen, of het nu een vogel in de tuin was of een eend bij de lokale plas, dan raden wij aan om jouw hond niet samen met een nieuwe kat in jouw huis te stoppen.


Je vraagt je wellicht af of het sterke gedrag van je hond ten opzichte van katten buitenshuis ook een teken is van jachtinstinct. Dit hoeft niet per se het geval te zijn. Een hond die buiten fel reageert op katten kan nog steeds heel goed samenleven met een kat binnenshuis. De dynamiek binnen en buiten is immers heel anders.


Overwegingen bij hondenrassen


Nu denk je misschien: "Mijn hond is de liefste hond ter wereld en zou geen vlieg kwaad doen." Dat is geweldig, maar er zijn enkele ras-specifieke overwegingen om rekening mee te houden:


  • Zichtjagers: Rassen zoals de Greyhound of Whippet zijn van nature geprogrammeerd om op beweging te reageren. Dit betekent dat een snelle, bewegende kat kan worden gezien als een potentiële "prooi". Vooral als je hond buiten ook een sterke reactie op katten heeft, kan dit een teken zijn dat samenwonen een uitdaging kan zijn.
  • Oerrassen: Denk aan rassen zoals de Akita of de Shiba Inu. Deze honden kunnen meer territoriaal zijn en hebben een sterkere prooidrift dan sommige andere rassen. Hoewel deze rassen misschien extra uitdagingen met zich meebrengen, betekent dit niet dat ze nooit met katten kunnen samenwonen. Echter, raden wij het niet aan om deze hondenrassen met een nieuwe kat te combineren in een huis.


De eerste ontmoeting


Eindelijk is het zover! Je hebt besloten om je familie uit te breiden en een kat aan je huishouden toe te voegen. Je hebt de basics in huis: een zachte mand, kattenvoer en zelfs dat schattige speeltje waarvan je gewoon wist dat je nieuwe kat er dol op zou zijn. Maar dan komt het grote moment: de allereerste ontmoeting tussen je hond en je nieuwe kat. Voel je de spanning al? Geen zorgen! Met de juiste voorbereiding en een beetje geduld, kun je ervoor zorgen dat deze ontmoeting soepel en zonder al te veel drama verloopt.


Waarom is de eerste ontmoeting zo belangrijk?


Denk aan de eerste ontmoeting als een eerste date. Het kan het begin zijn van een prachtige vriendschap, of, nou ja... niet. Het doel is om ervoor te zorgen dat beide dieren zich veilig en comfortabel voelen, en om eventuele negatieve associaties te voorkomen. Je wilt immers dat ze elkaar associëren met goede dingen, toch?


Zorg voor een neutrale ruimte


Begin de introductie in een neutrale ruimte waar geen van beide dieren territoriaal over kan zijn. Dit kan een aparte kamer zijn die geen van beide dieren vaak gebruikt. Zorg ervoor dat er geen schuilplaatsen zijn waarin de kat kan kruipen en waar de hond bij kan, maar zorg er wel voor dat er hogere plekken zijn waar de kat zich veilig kan voelen.


Geur is alles


Dieren vertrouwen sterk op hun reukvermogen. Voordat ze elkaar daadwerkelijk ontmoeten, kun je wat speelgoed of beddengoed uitwisselen tussen de hond en de kat. Op deze manier kunnen ze alvast wennen aan elkaars geur.


Korte en gecontroleerde ontmoetingen


Laat de dieren elkaar in korte sessies ontmoeten en houd ze altijd onder controle. Dit betekent dat de hond aan de lijn moet zijn en dat je klaar moet staan om in te grijpen als het nodig is. Verleng de sessies geleidelijk als alles goed gaat.


Let op de lichaamstaal


Zorg ervoor dat je de lichaamstaal van zowel je hond als je kat goed in de gaten houdt. Blazen, grommen en staarthoogte kunnen allemaal indicaties zijn van hoe ze zich voelen.


Geduld, geduld en nog eens geduld


Onthoud dat elke hond en elke kat anders is. Wat voor de ene combinatie werkt, werkt misschien niet voor de andere. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en je dieren de tijd te geven die ze nodig hebben om aan elkaar te wennen. Waarom hoogte belangrijk is voor katten


In het hart van elk katachtige wezen, of het nu een brullende leeuw op de savanne is of je nieuwsgierige huiskat, schuilt een verlangen naar hoogte. Ze zoeken instinctief hoge plaatsen op als een manier om hun territorium te bewaken, veiligheid te vinden en, laten we eerlijk zijn, om ons van tijd tot tijd te negeren. In een huishouden waar je de dynamische duo van hond en kat wilt introduceren, wordt hoogte nóg crucialer.


Katten en hun koninkrijken in de lucht


Misschien heb je het al gemerkt: katten zijn fan van hoogtes. Ze klimmen graag in bomen, zitten op kasten en als je niet oppast, vind je ze misschien zelfs bovenop je koelkast. Maar waarom is dat?


Veiligheid eerst: In de wilde natuur bieden hoge plekken katten een veilige uitkijkpost om potentiële bedreigingen te spotten. In jouw huis betekent dit een plek waar ze zich kunnen terugtrekken, vooral als ze nog niet helemaal zeker zijn over die enthousiaste hond die nu ook deel uitmaakt van het gezin.


Warmtezoekers: Wist je dat warmte stijgt? Katten wel! Deze kleine zonne-aanbidders zijn altijd op zoek naar het warmste plekje in huis. En hoogte biedt ze vaak dat knusse warme gevoel.


Territorium: Hoogte stelt katten in staat hun territorium te bewaken. Ze kunnen van bovenaf alles goed in de gaten houden. Dus wanneer je hond besluit dat hij op kattenjacht wil gaan, zal je kat hem waarschijnlijk van een veilige afstand bespieden.


Dus, wat kun je doen?


Zorg voor kattenbomen, planken of zelfs speciale hangmatten aan de muur. De mogelijkheden zijn eindeloos! Het belangrijkste is dat je kat zich veilig voelt en dat de hond leert dat er bepaalde plekken zijn die alleen voor de kat zijn.


Conclusie


Dus daar zit je dan, dromend van een huis vol pluizige staarten, zachte blafjes en spinnende gezelschappen. Het lijkt misschien een sprookje - een wereld waarin honden en katten hand in hand (of poot in poot) leven. Maar zoals we in deze blog hebben ontdekt, is dit niet alleen een droom. Het is een haalbare realiteit, mits je de juiste stappen volgt en begrijpt wat elk dier nodig heeft.



Even voorstellen


De schrijfster van deze blog is Ella Sprengeman van Dogwooff. Dogwooff is een platform waar alles over honden wordt gedeeld.

Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

door Ada van der Molen 20 dec., 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 04 sep., 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei, 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 01 nov., 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 apr., 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 02 apr., 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 01 apr., 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 09 mrt., 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
Help mijn kat poept buiten de bak
door Ada van der Molen 21 feb., 2021
Een kat die naast de bak poept kan de eigenaren tot wanhoop drijven. De kat beseft echter niet dat hij iets fout doet. Het is natuurlijk gedrag, alleen op een voor ons onacceptabele plaats. Een kat hiervoor straffen werkt dan ook niet en werkt zelfs averechts. Wat kan je dan wel doen? Lees snel verder!
Fear free programma
door Ada van der Molen 05 feb., 2021
Het Fear Free Groomer Certification Program leert trimmers om te werken volgens concepten die angst vermijden en er voor te zorgen dat de trimervaring zo leuk mogelijk wordt voor elke kat, elke keer weer. De cursus maakt gebruik van video’s waarin onder andere stap-voor-stap getoond wordt hoe een dier leert om de trimtafel, nagelknippers, tondeuses, de badkuip en ook de trimster zelf leuk te vinden.
nog meer informatie
Share by: