Blog Post

Wie zorgt er straks voor Minet?

Ada van der Molen • mei 11, 2017

Bewerkt: winter 2023

Jij toch zeker? Je vertroetelt Minet tot aan haar dood. Dat heb je haar immers beloofd toen ze bij je in huis kwam. Je bent jong en vitaal. Jou kan niets gebeuren. Toch?

Mijn kat is alleen thuis noodkaart

Maar wat als er toch iets met je gebeurt? Je wilt er liever niet aan denken, maar ook dat hoort bij het zorgen voor je kat. Neem voorzorgsmaatregelen om je kat ook een gelukkig leven te bieden als jij er niet meer toe in staat bent.

Informeer je netwerk

 

Bespreek je zorgen en wensen met je netwerk en je buren. Wie wil er voorje kat zorgen als jij er niet toe in staat bent door ziekenhuisopname of erger? Leg dit voor alle duidelijkheid schriftelijk vast. Zorg dat ze in je huis kunnen komen.  Geef ook door wie jedierenarts is. Hier kunnen de actuele medische gegevens opgevraagd worden.

 

Informeer nooddiensten

 

 Draag een noodkaart of noodkaart bij je met daarop het telefoonnummervan een contactpersoon die gebeld kan worden om de verzorging van je kat opzich te nemen.

 

Plak een noodsticker of noodsticker bij de meterkast en voor- en achterdeur. Als er brand uitbreekt terwijl je niet thuis bent (of bedwelmd bent door de rook), weten de hulpdiensten dat je kat mogelijk in huis is. Als je lieveling gered wordt, zal hij meestal naar de buren of het asiel gebracht worden.

 

Chippen én registreren

 

Alle katten zouden een chip moeten hebben. Ook als je kat nooit buitenkomt. Het gevaar van ontsnappen is altijd aanwezig, vooral als er brand uitbreekt. Als je kat naar het asiel gebracht wordt, kunnen ze daar zien wie deeigenaar is. Als je de chip tenminste ook goed geregistreerd hebt. Dit gaathelaas nogal eens mis bij verandering van eigenaar, adres of contactgegevens. Controleer daarom in welke databank je kat geregistreerd staat en controleer vervolgens in de databank de gegevens.

 

Huisdiertestament

 

Leg vast wat er met je kat moet gebeuren wanneer je komt te overlijden. Dit kan in de vorm van een  huisdiertestament.  Bewaar dit bij je andere belangrijke papieren.

 

Kat blijft thuis

Tot slot kan je wellicht regelen dat je kat in je huis blijft wonen en dat de nieuwe eigenaar het huis alleen mag kopen op voorwaarde dat hij belooft goed voor de kat te zorgen. Voor de kat is dit waarschijnlijk de meest ideale oplossing omdat katten sterk hechten aan hun omgeving. Nadeel is natuurlijk dat onbekend is wie de nieuwe eigenaar is en of die zelf ook huisdieren meeneemt. Een Australisch gezin heeft onlangs hun huis inclusief kat verkocht. Dit was oorspronkelijk niet de bedoeling maar de prijs gaf de doorslag!

Kosten

Een huisdier kost geld. Verzekeringsmaatschappijen bieden mogelijkheden om een fonds op te bouwen waaruit de kosten voor de rest van het kattenleven, na je overlijden, gefinancierd kunnen worden. Gaat je dit wat te ver? Overweeg dan om een bedrag voor kosten van de eerste paar maanden opzij te zetten voor degene die voor je kat gaat zorgen. Hiermee voorkom je dat ze voor onverwachte uitgaven komen te staan.

Schenken bij leven

Wanneer je geen mensen in je omgeving hebt die voor je kat kunnen of willen zorgen als je er niet meer bent, kun je ook aangeven bij welke kattenopvang je graag je kat geplaatst wilt hebben en wie dat gaat regelen. Ook dan is het verstandig dit op papier te zetten. Bezoek ook de desbetreffende kattenopvang en bespreek het met hen. Vaak wordt er een tegemoetkoming in de kosten of een donateurschap gevraagd als vergoeding.

Schenken na je dood

 

Indien je bijvoorbeeld  Stichting DierenLot als erfgenaam opneemt in je testament, garanderen zij goed onderdak en uitstekende zorg voor je kat.

 

Regel het!

Mogelijkheden genoeg dus om je kat verzorgd achter te laten. De ene wat realistischer dan de ander, maar waar het om gaat is dat je er over na denkt en wat regelt!

Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

28 aug., 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 dec., 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 04 sep., 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei, 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 01 nov., 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 apr., 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 02 apr., 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 01 apr., 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 09 mrt., 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
Help mijn kat poept buiten de bak
door Ada van der Molen 21 feb., 2021
Een kat die naast de bak poept kan de eigenaren tot wanhoop drijven. De kat beseft echter niet dat hij iets fout doet. Het is natuurlijk gedrag, alleen op een voor ons onacceptabele plaats. Een kat hiervoor straffen werkt dan ook niet en werkt zelfs averechts. Wat kan je dan wel doen? Lees snel verder!
nog meer informatie
Share by: