Blog Post

Wil die kat geaaid worden?

Ada van der Molen • sep. 01, 2020

Zoveel katten, zoveel wensen!

kat laten ruiken aan vinger

Als kattenprofessional (oppas, gedragstherapeut, trimmer, pensionhouder, etc.) kom je met veel verschillende katten in aanraking. Dat maakt ons werk ook zo leuk! Ze hebben allemaal hun eigen karakter en eigenaardigheden. Als je van katten houdt is de verleiding heel groot om ze te aaien. Ze zijn heerlijk warm en zacht en het geeft een ontspannen gevoel. Maar de vraag is: Vindt die kat het op dat moment ook fijn om geaaid te worden?

Keuzevrijheid is belangrijk voor het welzijn

Door rekening te houden met de wensen van de kat laat je zien dat zijn welzijn belangrijk voor je is. Door de kat de keuze te geven om wel of niet geaaid te worden zal hij namelijk minder stress ervaren. Teveel stress kan zorgen voor allerlei aandoeningen en/of probleemgedrag zoals onzindelijkheid en agressie.

Hoe weet je of de kat geaaid wil worden?

Het is heel eenvoudig om erachter te komen of de kat geaaid wil worden. Ga op je hurken zitten, steek je hand uit en roep of lok de kat naar je toe zonder de kat aan te staren. Laat de kat, als hij naar je toekomt, ruiken aan je hand. Loopt hij daarna weg? Jammer! Volgende keer beter. Maakt hij zelf contact door met zijn kopje of lichaam tegen je hand te wrijven? Top! Dan kan je beginnen met aaien.

Waar wil de kat geaaid worden?

Als algemene regel geldt dat de meeste katten het fijn vinden om aan het kopje geaaid te worden en er een hekel aan hebben om op de buik geaaid te worden. Onderzoek van Dr. Sarah Ellis (UK) toont echter aan dat er grote individuele verschillen zijn. Die individuele voorkeur kan je het beste leren kennen door op de lichaamstaal te letten. Zodra je het puntje van de staart of de oortjes ziet bewegen is het een goed moment om een pauze in te lassen.

Hoe wil de kat geaaid worden?

Uit eerdergenoemd onderzoek blijkt ook dat niet alleen de plek maar waarschijnlijk ook de druk en tijdsduur bepalen of een kat het prettig vindt om geaaid te worden. Veel katten houden van veel maar korte contact momenten. Maar ook hier is het maar net waar deze ene kat van houdt en wat de kat gewend is.

Een goed begin is het halve werk

Als ik in een huis kom met een voor mij onbekende kat, negeer ik de kat in eerste instantie. Ik ga rustig zitten en praat met de eigenaar (gedragsconsult, kennismakingsgesprek oppas, eerste trimbehandeling aan huis). De kat heeft mij natuurlijk allang gezien en krijgt zodoende de kans om “de kat uit de boom te kijken” en zich een indruk van mij te vormen. Soms komt een kat later vanzelf naar me toe en soms probeer ik hem later naar me toe te lokken.

Wederzijds respect

Ook als ik aan huis kom om op te passen, ren ik niet meteen naar de voerbak en de kattenbak maar ga ik bij binnenkomst eerst op de grond zitten. Die katten kennen me natuurlijk en komen altijd even knuffelen. Dat is natuurlijk het beste: De kat zelf het initiatief te laten nemen om geaaid te worden.

Twee van mijn oppas-katten hebben een moeilijke start gehad en willen nog steeds geen lichamelijk contact. Dat respecteer ik. En dat weten en waarderen ze. Zo kan je ook met “moeilijke” katten een goede verstandhouding hebben!

kat ruikt aan bloemetje

Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

28 aug., 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 dec., 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 04 sep., 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei, 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 01 nov., 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 apr., 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 02 apr., 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 01 apr., 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 09 mrt., 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
Help mijn kat poept buiten de bak
door Ada van der Molen 21 feb., 2021
Een kat die naast de bak poept kan de eigenaren tot wanhoop drijven. De kat beseft echter niet dat hij iets fout doet. Het is natuurlijk gedrag, alleen op een voor ons onacceptabele plaats. Een kat hiervoor straffen werkt dan ook niet en werkt zelfs averechts. Wat kan je dan wel doen? Lees snel verder!
nog meer informatie
Share by: