Blog Post

Waarom krabt mijn kat aan de meubels?

Ada van der Molen • feb. 09, 2019

Update: herfst 2020

Waarom krabt mijn kat aan de meubels

“Onze kat heeft de nieuwe bank binnen 24 uur aan flarden gekrabd.”
“Hij doet het om ons te sarren want hij doet het vlak voor onze ogen en kijkt ons uitdagend aan.”
“De dure krabpaal gebruikt hij niet.”
Zomaar wat uitspraken van eigenaren die geconfronteerd worden met het krabgedrag van hun kat.
Waarom doet de kat dat? En wat kan je doen om je meubels te beschermen? Lees verder!

Waarom krabt een kat?


Er zijn vele redenen waarom een kat krabt.


Aangeboren gedrag
Ten eerste is het aangeboren, instinctmatig, gedrag. Een kat krabt zonder dathij dat hoeft te leren. Het zit in zijn genen. Net zoals het in de genen vanalle grote en kleine katachtigen zit. Vanaf een leeftijd van 4 weken kunnen kittens hun nagels intrekken en vanaf 5 weken beginnen ze te krabben.



Markering van het territorium
Door te krabben laat je kat sporen achter die van een afstand te zien zijn. Eenteken voor andere katten dat ze zijn territorium naderen. De vreemdeling kan rechtsomkeert maken om een conflict te vermijden. Komt hij toch dichterbij dan ruikt hij ook de feromonen die de krabbende kat via zijn voetzooltjes afgegeven heeft. De vreemdeling krijgt hierdoor meer informatie over de kat die de markering aangebracht heeft.


Ook alleen wonende binnenkatten, markeren hun territorium. Het geeft ze een veilig en vertrouwd gevoel om hun eigen geur om zich heen tehebben. Gooi een versleten krabpaal daarom nooit zomaar weg. Je kat vindt het vreselijk als de vertrouwde markeringen ineens verdwenen zijn. Zet er eerst een nieuwe paal naast, motiveer je kat om die te gebruiken (zie verderop) en haal de oude paal pas weg als de nieuwe gebruikt wordt.



Onderhoud van de nagels
Een nagel is een hard hoesje van keratine. Nagels van katten groeien het hele jaar door. Het bovenste deel groeit harder dan de onderkant zodat de nagel een bocht vormt. In tegenstelling tot hondennagels, slijt een kattennagel niet. Een scherpe nagel is voor een kat van levensbelang. Hij heeft ze nodig bij de jacht, bij conflicten en als klimijzer. Door met de nagel in ruw materiaal te krabben laat het buitenste hoesje van de nagel los en heeft je kat weer een vlijmscherpe nagel.



Strekken en trainen van de spieren
Als je kat net een dutje heeft gedaan zal hij zich eerst eens lekker uit willen rekken. Dit is een teken voor alle processen in het lichaam om wakker te worden. Een hoge krabpaal of krabplank is daar ideaal voor. Je kat is weer klaar voor actie! Juist voor oudere katten is het belangrijk om de mogelijkheid te hebben hun spieren in conditie te houden. Ook de spiertjes in de voeten van je oudere kat verslappen waardoor de nagels niet goed meer in de huidplooi blijven zitten. Hierdoor hoor je vaak een tikkend geluid als een oudere kat op een harde vloer loopt, of de kat blijft met de nagels haken in de vloerbedekking. Regelmatig trainen van de voetspiertjes door te krabben kan dit proces vertragen.



Emotionele uitlaatklep
Krabben is ook een goede emotionele uitlaatklep voor je kat. Vaak zie je dit gedrag bij onrust, opwinding en verwachting. Bijvoorbeeld als je thuiskomt, nadat je kat stil moest zitten bij de trimmer of als je bezig bent met zijn eten. Door, onder andere, te krabben kan je kat deze emoties uitten en daarmee problemen voorkomen.



Beloning
Tot slot kan je kat aan meubels krabben omdat je hem daarvoor zelf, onbedoeld,beloond hebt. Stel je zit op de bank TV te kijken en je kat begint uitdagendaan de stoel te krabben. Grote kans dat je hem dan aandacht geeft! Je kan hem achterna zitten wat de kat als een leuk spelletje kan beschouwen. Of je kan leuk een balletje of zelfs een snoepje weggooien om hem bij de stoel weg te lokken. Voor sommige katten kan zelfs een schreeuw al welkome aandacht zijn.


Hoe bescherm je je meubels?


Aangezien krabben aangeboren gedrag is met vele belangrijkefuncties kan en mag je een kat niet verbieden om te krabben. De noodzaak om te krabben blijft immers aanwezig. Een ongecastreerde kater in huis geeft hetgrootste risico op schade aan meubels. Je kan hem wel leren om dat te doen op plekken die voor jullie beiden acceptabel zijn. De aanpak van het probleembestaat uit drie stappen:



1.  Bied meerdere geschikte krabgelegenheden


2.  Leer je kat om zijn krabgelegenheid te gebruiken


3.  Stop het krabben aan je meubels



1.  Bied meerdere geschikte krabgelegenheden 
Sommige eigenaren hebben een meubelstuk opgeofferd en overgeleverd aan deklauwen van hun kat. Als dit meubelstuk mag blijven staan tot aan de dood vande kat(ten) is dat prima. Als het meubelstuk toch ooit vervangen gaat worden ishet verstandig om de kat nu alvast te wennen aan een officiële kattenkrabgelegenheid.


Ook als je maar één kat hebt, moet hij de keuze hebben uitmeerdere krabgelegenheden. Heb je meerdere katten dan moet elke kat minimaal één eigen krabgelegenheid hebben. Je kat moet zowel horizontaal als verticaalkunnen krabben. Sommige katten gebruiken graag beiden en daarnaast kunnen voorkeuren veranderen met het ouder worden.


Vanuit de kat gezien is een geschikte krabgelegenheid een voorwerpvan ruw materiaal, horizontaal en verticaal, waar hij zijn nagels in kan zettenop zijn favoriete locaties. Daarbij moet het veilig zijn, stevig staan en 1meter hoog zijn zodat je kat zich helemaal uit kan rekken. Voor een kitten lijkt dit wat overdreven maar kleine katjes worden snel groot en ze zullen de paal ook gebruiken om heerlijk in te klimmen. Komt je kat ook buiten? Kijk dan ook eens kritisch naar je tuin. Zijn hier geschikte krabgelegenheden?


Ruw materiaal


  • Touw (favoriet bij de meeste katten)
  • karton (ook een favoriet)
  • Sisal
  • Hout
  • Ruwe stof



Favoriete locaties


  • Bij slaapplekken
  • Bij raam
  • Bij deuren
  • Langs looproutes kat
  • Langs randen van territorium


Kittens hebben een voorkeur voor een S-vormige krabplank van karton met wat haar van een volwassen kat erop.


Oudere katten en katten met (tijdelijke) problemen aan potenen gewrichten hebben mogelijk ook meer baat bij een horizontale krabplank van karton.


katten krabben graag langs looproutes


2. Leer je kat om zijn krabgelegenheid te gebruiken 


  • Dwing je kat niet. Dit werkt alleen maar averechts. Door bijvoorbeeld het pootje van je kat vast te pakken en op de krabgelegenheid te duwen zal hij alleen maar proberen om zich los te worstelen en er een negatieve associatie mee krijgen.
  • Beloon je kat voor elke toenadering tot, en gebruik van, de nieuwe krabgelegenheid
  • Als je kat wakker wordt, zet hem dan bij de nieuwe krabgelegenheid
  • Spuit catnip spray of Feliway Scratch op de nieuwe krabgelegenheid
  • Lok je kat met een hengelspeeltje naar de nieuwe krabgelegenheid zodra hij aanstalten maakt om aan je meubels te krabben en beloon hem als hij daar gebruik van maakt.
  • Ga met je eigen nagels over de nieuwe krabgelegenheid. Het geluid werkt aanstekelijk!
  • Gebruik clicker training



3. Stop het krabben aan je meubels


Nu dat je kat alternatieven heeft en die ook gebruikt kan je hem afleren om aan je meubels te krabben.


Katten krabben niet graag aan gladde en plakkende materialen. Maak daar (tijdelijk) gebruik van om je meubels minder aantrekkelijk te maken. Verwijder ook de (geur)markering die je kat achtergelaten heeft op je meubels zodat hij niet getriggerd wordt om ze te verversen.


  • Bij aanschaf: kies voor een gladde bekleding vanje meubels
  • Spuit Feliway Classic op de krabplekken aan je meubels
  • Bedek je meubel(s) tijdelijk met een groot laken en zet dit aan de onderkant vast zodat je kat er niet onder kan kruipen
  • Bevestig een placemat of dubbelzijdig tape  op krabplekken aan je meubels
  • Gelakt hout: werk oude krabsporen weg metschuurpapier en lak het twee keer met harde lak.
  • Ongelakt hout: meng een druppel methol-/pepermuntolieen een druppel eucalyptusolie door de boenwas.
  • Andere materialen: goed schoonmaken met een sopje biorex en naspoelen met water.



Referenties:


  • Texas TechUniversity. "Cat pheromones may cause increased scratching, focus onscratching devices." ScienceDaily. ScienceDaily, 15 July 2015 www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150715113657.htm> .
  • Scratching behaviour and its features: A questionnaire-based study in an Italian sample ofdomestic cats. DOI: 10.1177/1098612X13481468 ·
  • Wilson C, Bain M,DePorter T, Beck A, Grassi V, & Landsberg G (2016). Owner observationsregarding cat scratching behavior: an internet-based survey. Journal offeline medicine and surgery, 18 (10), 791-7 PMID: 26179574
  • Starting from Scratch: How to Correct Behavior Problems in Your Adult Cat by Pam Johnson-Bennett (2007) by Penguin Books
  • Zhang L., McGlone J.J., (2020) Scratcher preferences of adult in-home cats and effects of olfactory supplements on scratching. AABS.


Delen is lief!

Kennisbank voor kattenfans

28 aug., 2023
Ah, de eeuwenoude haat tussen honden en katten. Wie kent het niet? Van Tom en Jerry-achtige achtervolgingen tot de vele beelden op internet, het lijkt wel of deze twee dieren voorbestemd zijn om elkaars aartsvijanden te zijn. Maar met de juiste kennis, voorbereiding en begrip, is het heel goed mogelijk om een thuis te creëren waar ze beide gelukkig en veilig kunnen leven.
door Ada van der Molen 20 dec., 2022
Samenwerking van huidspecialist/dierenarts en gedragsdeskundige is heel belangrijk bij huidaandoeningen van katten.
cyperse kat op kussen
door Ada van der Molen 04 sep., 2022
Joy is een lief poesje van bijna twee jaar. Ze woont samen met poes Flavie bij Ans en Hans. Joy heeft echter een nare gewoonte: Ze eet haar eigen ontlasting op. Hiervoor werd mijn hulp ingeroepen.
Logo kattencampus en 2 liggende katten. de ene met bordje feit de ander met bordje fictie
door Ada van der Molen 26 mei, 2022
Wat is feit en wat is fictie? Dat verschil is soms lastig te zien. Een artikel met als kop: “Onderzoek toont aan ...” geeft niet altijd een correcte weergave van het bewuste onderzoek. Over dit thema organiseerden we de jaarlijkse kattencampus op 22 mei 2022 op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Als voorbereiding hierop hebben purrdoctors dr Esther Bouma en dr Marsha Reijgwart tien van dergelijke artikelen en de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken uitgeplozen.
kattenbeet
door Ada van der Molen 01 nov., 2021
Een kattenbeet veroorzaakt een vieze prikwond doordat katten kleine scherpe tanden hebben. De bacteriën uit de kattenbek dringen hierdoor diep door in het slachtoffer. Hoe behandel je de wond? Wat moet je doen om infectie te voorkomen? In dit blog leer je alles over de eerste hulp bij een kattenbeet.
door Ada van der Molen 26 apr., 2021
Katten blijven het liefst in hun eigen omgeving. Een kattenoppas aan huis is daarom in veel gevallen een goed idee. Maar waar moet je als eigenaar op letten?
zwarte langhaar kat onder opengeknipt hekwerk
door Ada van der Molen 02 apr., 2021
De FURminator lijkt ideaal. Maar is dat ook echt zo?
Rood met witte kater poseert trots buiten bij een bakje met narcissen
door Ada van der Molen 01 apr., 2021
Maak van dit paasweekend ondanks alles een feestje. Verwen jezelf, je gezin en ook je kat met lekkers en spel. Verstop door het hele huis eieren voor de mensen en brokjes of snoepjes voor je kat. Tracteer jezelf op een lekker luchtje of een lekkere bos bloemen (zonder lelies!) en je kat op kattenkruid/catnip of gedroogde valeriaanwortel. Kook een eitje en geef je kat ook een stukje. Gebruik de lege doos als voerpuzzel en laat je kat jagen op de paashaas. Leuk voor je kat en ook leuk voor jezelf!
kat in mandje met doeken
door Ada van der Molen 09 mrt., 2021
Katten brengen een groot deel van de dag rustend of slapend door. Het is dus belangrijk dat ze hier een comfortabel, warm en veilig plekje voor hebben. Wat is een goede koop? En waar moet je verder nog op letten?
Help mijn kat poept buiten de bak
door Ada van der Molen 21 feb., 2021
Een kat die naast de bak poept kan de eigenaren tot wanhoop drijven. De kat beseft echter niet dat hij iets fout doet. Het is natuurlijk gedrag, alleen op een voor ons onacceptabele plaats. Een kat hiervoor straffen werkt dan ook niet en werkt zelfs averechts. Wat kan je dan wel doen? Lees snel verder!
nog meer informatie
Share by: